חשיבות השליטה במהירות האכילה

הנחיה בריאותית חשובה היא להימנע מאכילה מהירה וחטופה ואמר רב יהודה שלשה דברים: המאריך בהן מאריכין ימיו ושנותניו של אדם – המאריך בתפילתו, והמאריך על שלחנו, והמאריך בניית הכסא. ומפרשים את 'והמאריך על שלחנו' שמדובר על לעיטה יסודית ואיטית של האוכל (סנהדרין יז.)

מאת: פרופ' זכריה מדר האוניברסיטה העברית

אכילה גסה ברוב הזמן מתייחסת לאכילה מהירה. מחקרים חדשים מראים שלעיסה במהירות רבה מדי עלולה להוביל לעליה במשקל ואפילו לגרום לבעיות בלב. כאשר אנשים אוכלים מהר הם נוטים להרגיש שאינם מלאים וסביר שזה יוביל יותר לאכילת יונר. אכילה מהירה גורמת לתנודות ברמות גלוקוז גדולות יותר, מה שעלול להוביל לתנגודת לאינסולין. במחקר בו עקבו אחרי 642 גברים ו-441 נשים בגיל ממוצע של 51.2 שנים, שאיש מהם לא סבל מתסמונת מטבולית (צבר של מחלות הכולל השמנה, לחץ דם, בעיות לב וסוכרת ונקראת גם סינדרום מטבולי.

המשתתפים חולקו לשלוש קבוצות לפי מהירות האכילה אותה הגדירו: איטית, רגילה או מוזירה. המעקב נמשך חמש שנים. החוקרים גילו כי 11.6 אחוז מהאוכלים המהירים פיתחו ונסמונת מטבולית, לעומת 6.5 אחוז מהאוכלים הרגילים, ו-2.3 אחוזים מהאוכלים האיטיים. מהירות אכילה רבה יותר לוותה גם בעלייה במשקל, רמות גבוהות יותר של גלוקוז בדם, ומותניים רחבות יותר. כפי הנראה, חלק מהטיבה נובע מכך, שהקיבה לא הספיקה לומר לגוף שהיא מלאה, כך שבסופו של דבר אנו אוכלים יותר ממה שאנחנו צריכים.

אכילה איטית יותר נראית כהתנהגות פשוטה אך משמעותית מאד ועשויה להשפיע על בריאותו ועל אורח חייו של האדם. נטילת "ביסים" קטנים יותר, לעיסה של כל ביס בזמן ארוך יותר ואיטי יותר מאפשרת לאדם לחוות את היתרונות הבאים:

1. ירידה במשקל – אכילה איטית משמעותה צריכת פחות קלוריות. אכילה איטית זה סוג של העברת "טריקים" למוח לדווח שהגוף מרגיש יותר מלא – היא מאפשרת לאדם להבין שהוא מתמלא כך שהוא יכול להפסיק לאכול בזמן.

2. לעיסה ארוכה – השהיית האוכל בפיו של האדם ולאכול בניחותא משום שכך מאפשרת לו הנאה מהאוכל בעוד שבאכילה מהירה המזון עובר דרך הפה בלי לטעום את האוכל. ישנה אפשרות כי כאשר אתה טועם את האוכל, ייתכן שתצטרך פחות אוכל על מנת להרגיש מרוצה.

3. עיכול יותר טוב –  לעיסת מזון ארוכה בפה מובילה לעיכול טוב יותר. המשמעות היא, שככל שהלעיסה בפה תהיה יותר ארוכה, כך הקיבה והמעיים צריכים פחות להשקיע בעיכול, וכך להוביל לפחות בעיות עיכול, כולל פחות נפיחות של הקיבה.

4. הורדת לחץ – כאשר תשומת הלב מושקעת באכילה מתאפשר לאנשים להיות ברוגע ולא למהר בארוחה. זוהי טכניקת תודעתית, שיכולה להוביל לפחות לחץ ולהימנע מחשיבה על כך שצריך לאכול. בחיים הקדחתניים והמהירים של ימינו, לאכילה לאט ולעיסת האוכל יש יתרונות רבים מעבר לנימוסי שולחן טובים. בטן מלאה היא רק חלק ממה שגורם למישהו להרגיש מרוצה אחרי ארוחה. המוח מקבל גם שורה של איתותים מהורמוני העיכול המופרשים על ידי מערכת העיכול ובכך תורם להשפעות שצוינו לעיל.

כאשר אנו אוכלים בקצב אכילה שאינו מהיר אנו מודעים לכך שאנו אוכלים, למה אוכלים, כלומר אין פעולת אכילה אוטומטית. מודעות זאת מאפשרת לנו ליהנות מהאוכל, וכך להרגיש שבעי רצון יותר בתום הארוחה.

כמה מהר אנו אוכלים? קיים פער של כ-20 דקות בין הזמן שהקיבה מתמלאת ועד שמגיע איתות למוח על הרגשת שובע. רק אז המוח יכול לשדר שובע. ככל שאוכלים לאט יותר, כך נותנים יותר סיכוי וזמן להודעה "שבעתי להגיע לאתר במוח ולחזור עם מסר של הפסקת האכילה.

 

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest